środa, 7 lutego 2018

Mini pączusie cytrynowe

Pączusie w wersji mini sa równie smaczne jak tadycyjne pączki. Mniej z nimi pracy. Do ciasta dodałam skórke i sok z cytryny dzieki temu pączucie maja cytrynowy posmak, który mozna jeszcze wzmocnić cytrynowym lukrem.

składniki:

700 g mąki pszennej
5 żółtek
4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 %
40 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki spirytusu lub octu 10%
skórka otarta z jednej dużej cytryny
6 łyżek soku z cytryny
tłuszcz do głębokiego smażenia

Składniki przygotować wcześniej aby były w temepraturze pokojowej. W letnim mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drodże. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, u mnie zrobił to robot. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm. Jeśli ciasto się lepi podsypać mąką. Kieliszkiem wykroić małe kółeczka z ciasta. Aby ciasto nie przyklejało się do kieliszka należy co jakić czas jego krawędź oprószyć mąką. Kółeczka z ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie i zostawić na ok 15-20 minut do podrośnięcia. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz