wtorek, 9 stycznia 2018

Zupa serowo-czosnkowa

Pyszna kremowa zupa z dodatkiem sera i czosnku. Ilość czosnku można sobie dostosować pod swój smak więc jeśli ktoś woli mocno czosnkowe smaki wystarczy dodać więcej czosnku. Sery można dodać dowolne tylko żeby dobrze się topiły, ja wybrałam te ostrzejsze w smaku-cheddar i parmezan.

składniki:

1,5 l bulionu drobiowego
700 g obranych ziemniaków
1 duża cebula
1 duża główka czosnku
1 łyżka masła
150 g sera cheddar
50 g parmezanu
1/2 łyżeczki tymianku
sól

Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Obrane ziemniaki także pokroić w niedużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać także tymianek. Gotować aż warzywa będa miękkie. W miedzyczasie sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy warzywa będą już miękkie dodać starte sery. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować aby sery się rozpuściły. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą. Podawać z grzankami.

Polecam też:
Zupę serową z porem i pulpetami




3 komentarze:

  1. Zapowiada się pysznie, byłam dzisiaj na zakupach i nie kupiłam cheddar muszę wrócić do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, w sam raz na rozgrzewkę i poprawę humoru w jesienną słotę :)

    OdpowiedzUsuń