sobota, 23 grudnia 2017

Babka makowa

Zamiast makowca polecam babkę makową. Maku jest sporo więc babka jest dosyć ciążka jak na babkę. Dla aromatu dodałam skórkę pomarańczową i odrobinę aromatu rumowego. Babka jest pyszna i wilgotna, z polewą czekoladą smakuje najlepiej. Można upiec też w foremce keksowej.




składniki:

250 mąki pszennej
200 g suchego maku mielonego
200 g cukru
250 g masła
5 jajek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
kilka kropel aromatu rumowego

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Wszystko utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać także skórkę pomarańczową i aromat rumowy. Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Masę przełożyć do foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i rozpuścić . Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać aby składniki się połączyły. Polewę przestudzić i polać babkę. Posypać posypką lub innymi dekoracjami.




3 komentarze: