środa, 27 września 2017

Zupa krem z kurek

Kurek w tym roku mam pod dostatkiem. Po dwóch latach nieurodzaju teraz goszczą często bo zapasy mam spore. Małe aromatyczne grzybki wykorzystałam do przygotowania zupki krem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

składniki:

300 g oczyszczonych kurek
1 duża cebula
300 g obranych ziemniaków
500 ml bulionu
2 łyżki masła
sól,pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć aż puszczą soki. Potem zalać bulionem. Dodać pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Jeśli zupa wyszłaby za gęsta dolać trochę bulionu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub innymi ulubionymi dodatkami.

1 komentarz: