czwartek, 13 lipca 2017

Surówka z rzodkwi z koperkiem

Polecam surówkę z letniej rzodkwi z dodatkiem koperku. Jest bardzo prosta i smaczna. Moja rzodkiew nie była bardzo ostra więc porządnie ją doprawiłam solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Jeśli rzodkiew jest bardzo ostra w smaku polecam połączyć ją z jabłkiem.

składniki:

3-4 nieduże rzodkwie
mały pęczek koperku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól,pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Rzodkwie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Rzodkiew i koperek przełożyć do miski, dodać majonez oraz jogurt i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czonkiem i bazylią. Rzodkiew jest soczysta i po starciu szybko puszcza sok więc surówkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz