czwartek, 20 lipca 2017

Botwinka

Botwinka czyli pyszna zupa z młodych buraczków ćwikłowych to jedna z naszych ulubionych letnich zup, oprócz szczawiowej. Botwina dostępna jest już od maja ale oczywiście spod osłon a dopiero w czerwcu/lipcu przypada zbiór tej najpyszniejszej botwiny prosto z gruntu, która nie tylko świetnie smakuje ale też nadaje zupie piękny kolor. Do zupy można wykorzystać zarówno małe buraczki a także łodyżki oraz młode listki. Ja zawsze wyrywam takie większe buraczki (min. 3-4 cm) aby zupa miała kolor i nie dodaję już starych buraków.

składniki:

800 g botwiny ( głównie małe buraczki i łodyżki oraz trochę listków)
2 l bulionu
pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki )
pęczek koperku
4 łyżki śmietany
3-4 łyżki soku z cytryny
sól do smaku

Bulion wlać do garnka i zagotować. Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić, jeśli buraczki są malutkie to nie trzeba ich obierać. Włoszczyznę drobno posiekać. Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną botwinkę i włoszczyznę. Gotować do miękkości. Koperek drobno posiekać. Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwilę gotować i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać, u mnie z tłuczonymi ziemniaczkami.

Zupa podana na talerzu z kolekcji Estetyka Gold Porcelana Bogucice

Polecam także:
Botwinkę z majerankiem zabielaną śmietaną
Chłodnik z botwiną



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz