piątek, 9 czerwca 2017

Muffinki na maślance z rabarbarem i kruszonką

Puszyste muffinki na maślance z kwaskowym rabarbarem i  chrupiącą kruszonką. Małe słodkie co nieco do herbatki ale nie tylko. Muffinki można zabrać także do szkoły lub pracy czy na piknik.

składniki:

1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

oraz
ok 150 g młodego rabarbaru
kruszonka (75 g mąki, 50 g cukru,50 g zimnego masła)

Składniki na muffinki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli maślankę, olej i jajka. Zawartość obu misek dokładnie połączyć. Masę przełożyć do foremek na muffinki do wysokości ok 2/3 foremki. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Przygotować kruszonkę-wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść rozcierając w dłoniach. Na wierzchu każdej muffinki ułożyć kawałeczki rabarbaru lekko wciskając w ciasto i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 30-40 minut, funkcja góra-dół. Z podanych składników wychodzi ok 13-14 muffinek. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. zrobiłam i wyszły świetne! lekkie, nie za słodkie i puszyste, przepis zapisuje, będę wracać chociaż mufinek nie lubię;-)

    OdpowiedzUsuń