piątek, 5 maja 2017

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Kolejne ciasto z cyklu tych najprostszych. Tym razem jogurtowe a że mamy sezon na rabarbar więc z rabarbarem. Oczywiście można użyć też dowolnych owoców. Ciasto jest przepyszne i wilgotne, długo zachowuje świeżość

składniki:

1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 g)
3 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego, u mnie Rapso
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
400 g rabarbaru + 1-2 łyżki cukru

kruszonka
75 g mąki
75 g tartych migdałów Back Mit
100 g cukru
100 g zimnego masła

Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce zmiksować składniki mokre czyli jogurt, jajka i olej. W drugiej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, proszek i cukier. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do blaszki 36x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć cukrem i wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę, cukier i tarte migdały. Dodać pokrojone zimne masło i wszystko rozgnieść palcami aby składniki się połączyły. Gotową kruszonką posypać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż kruszonka dobrze się przyrumieni, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Moja droga piszesz ze proste jeśli masz podane na gramy a nie każdy jest alfa omega i ma możliwości zwazyc czy ośmieszyć czy obliczyć jak kto woli�� ja proste uważam wtedy gdy jest podane szklankami .Przepis na pewno ciekawy Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla mnie jest proste jak jest prosty sposób wykonania a czy podane szklanki czy gramy to wszystko jedno. Owszem pewnie dla wielu osób waga jest utrudnieniem ale warto się zaopatrzyć w wagę bo jet bardzo przydatna a droga nie jest bo można kupić już za kilka zł. Innym znowu nie pasuje bo maja wagę i nie wiedzą ile pojemności ma szklanka, którą posiadają albo akurat nie mają szklanki o takiej pojemności. Także każdemu nie dogodzi. Osobiście wolę przepisy na gramy, sama kiedyś ważyłam składniki i np. szklanka zwykłej mąki ale każda innego producenta miała inna wagę. Są przepisy w których te kilka gram więcej lub mniej nie sprawi problemu ale są tez takie w których trzeba trzymać się podanych ilości bo nie uzyskamy tego co chcemy uzyskać. Przepisów jest całe mnóstwo więc można sobie wybrać ten który nam odpowiada, są też różne tabele z przelicznikami więc trzeba sobie jakoś radzić :)

      Usuń