wtorek, 14 lutego 2017

Żółte naleśniki zapiekane z kurczakiem i brokułem

Żółciutkie naleśniki wypełnione pysznym farszem i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z żółtego sera. Ciasto naleśnikowe zabarwiłam kurkumą. Pyszne i bardzo sycące danie. W farszu kurczaka połączyłam z brokułem ale można także wykorzystać pieczarki, cukinię lub paprykę



składniki:

ciasto na naleśniki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody, może być gazowana
1 jajko
2 łyżki oleju
duża szczypta soli
mała szczypta cukru
3 łyżeczki kurkumy

farsz
450 g piersi z kurczaka
1 nieduży brokuł
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
100 g żółtego sera
olej kokosowy do smażenia
sól,pieprz

oraz
starty ser żółty do posypania

Składniki ciasta na naleśniki dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolać troszkę wody. Do ciasta dodałam kurkumę stąd też tak intensywny kolor naleśników. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, u mnie wyszło 10 sztuk.
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju, odstawić do wystudzenia. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Kulki małej mozzarelli osączyć z zalewy i przekroić na pół. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać.
Na środek każdego naleśnika nałożyć farsz, starałam się nabierać farsz tak aby w każdym naleśniku znalazły się kawałeczki mozzarelli i żółtego sera. Następnie naleśniki złożyć w paczuszkę, najpierw boki do środka a potem góra i dół. Złożone naleśniki ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera w piekarniku nagrzanym na 180 C , funkcja termoobieg. Podawać z sosem czosnkowym.





Naleśnikowe szaleństwo

2 komentarze:

  1. Jestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego :)

    OdpowiedzUsuń