sobota, 31 grudnia 2016

Cytrynowe muffinki

Proste i szybkie małe co nieco czyli muffinki z wyraźną nutą cytryny. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do foremki i upiec. Na szybko można podać do herbatki po prostu posypane cukrem pudrem a jeśli mamy więcej czasu możemy je ładniej udekorować lukrem czy polewą czekoladową.

składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka

do dekoracji
biała polewa czekoladowa Helio
skórka pomarańczowa Helio

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki na wysokość 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30-40 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, ja udekorowałam białą polewą czekoladową i posypałam skórką pomarańczową. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek.



1 komentarz:

  1. Wyglądają super- jak słodkie grzybki :) Wydają się być bardzo wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń