środa, 31 sierpnia 2016

Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami

Cukinia faszerowana to bardzo smaczny i pożywny posiłek. Cukinię można nadziać różnymi składnikami. Ja nadziewałam ją już mięsem i pieczarkami, mięsem i ryżem a teraz wersja z mięsem, kurakami i kaszą.

składniki:

2 średnie cukinie po ok 900 g
400 g mięsa mielonego z indyka
1 woreczek kaszy bulgur
200 g kurek
1 cebula
sól,pieprz
olej do smażenia
masło do smażenia
ser żółty do posypania

Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miękki miąższ. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku i odłożyć na ściereczkę skórką do góry. Kaszę bulgur ugotować. Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i smażyć aż zmiękną, przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę.  Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać mielone mięso. Smażyć aż mięsko będzie usmażone. Następnie dodać wcześniej usmażone kurki oraz ugotowaną kaszę bulgur. Dokładnie wymieszać, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki cukinii. Ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut aż cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem. Gotową cukinię podałam z sosem czosnkowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz