środa, 13 lipca 2016

Gulasz pełen warzyw

W warzywniaku pełno warzyw więc i na talerzu jest ich sporo. Przygotowałam pyszny gulasz z dużą ilością kawałków warzyw. Całość doprawiłam czubrycą zieloną i wędzoną papryką.



składniki:

700 g karkówki
1 l wody
3 listki laurowe
2 kalarepki (ok 500 g)
2 marchewki
2 czerwone papryki (ok 500 g)
2 młode cukinie żółta i zielona (ok 600g)
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżka czubrycy zielonej
1 łyżka wędzonej papryki
sól

Kalarepki obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w  plasterki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na patelni aby mięso zmieniło kolor. Następnie przełożyć do garnka z gotującą wodą. Zagotować i gotować ok 5 minut. Następnie dodać pokrojoną kalarepkę i marchewkę. Dalej gotować aż kalarepka będzie prawie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cukinie umyć i razem ze skórką  również pokroić w dużą kostkę. Gdy kalarepka będzie prawie miękka dodać pokrojoną paprykę oraz cukinię. Dodać też przyprawy-czubrycę, wędzoną paprykę i sól do smaku. Całość gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie ale nierozgotowane. Na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i  dosolić jeszcze do smaku jeśli potrzeba.

2 komentarze: