niedziela, 8 maja 2016

Zupa krem z ogórków kiszonych

Zupa ogórkowa jest chyba zaraz po pomidorowej najbardziej lubianą zupką. Zawsze gotuję ją ze swoich kiszonych ogórków z kawałkami ziemniaków i zabielam śmietaną. Ostatnio bardzo często robię zupki kremy więc postanowiłam przygotować ogórkową w postaci kremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza.

składniki:

600 g obranych ziemniaków
2 duże kiszone ogórki
1,2 l bulionu
5 łyżek słodkiej śmietanki

do podania
grzanki i słodka śmietanka

Ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Gdy wolimy bardziej kwaśną zupkę możemy dodać ogórka więcej lub dolać trochę wody z kiszonych ogórków. Garnek zestawić z ognia. Zmiksować na gładki krem, dla ładniejszego koloru dodać śmietankę.  Gotową zupkę krem podałam z kleksem śmietanki i grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz