środa, 9 grudnia 2015

Placuszki dyniowo-jabłkowe

Pyszne rumiane placuszki dyniowo-jabłkowe szybko się robi i szybko znikają. Podałam je z frużeliną brzoskwiniową ale można podać też z innymi owocowymi dodatkami. Kwaskowa frużelina idealnie się komponuje ze słodkim smakiem placuszków. 

składniki:

400 g obranej dyni
4 średnie jabłka
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia


Dynię zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Jabłka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych składników dodać jajka, mąkę i cukier waniliowy. Cukru można dać więcej , jak dla mnie ta ilość wystarczająca bo i dynia i jabłka są słodkie. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe placuszki podałam z frużeliną brzoskwiniową.


2 komentarze: