poniedziałek, 7 grudnia 2015

Pieczone pierożki z pieczarkami

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi ciasta, najlepiej docisnąć widelcem choć i tak czasem potrafią być niesforne i się delikatnie otworzyć ale chyba taki ich urok. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczem ale można też zajadać same.



składniki:

ciasto

500 g mąki
25 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
3 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju

farsz
450 g pieczarek
1 duża cebula
majeranek
sól,pieprz
olej do smażenia

oraz
jajko do posmarowania
czarnuszka do posypania

Do letniego mleka dodać cukier i pokruszyć drożdże. Wymieszać aby składniki się rozpuściły i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. W międzyczasie pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotowy farsz wystudzić. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość podsypać je mąką i rozwałkować. Z ciasta wykrawać koła, u mnie o średnicy 10 cm. Na każde koło nakładać trochę farszu i zlepiać pierożki. Brzegi ciasta dobrze zlepić za pomocą widelca. Gotowe pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków.

Do czerwonego barszczu polecam też:
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami



3 komentarze:

  1. Ile wcześniej można zrobić przed Wigilia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nigdy ich nie przetrzymywałam , po prostu robie i od razu zjadamy, a poza tym jak to przy drożdżowych wypiekach najlepsze świeże bo są puszyste, ewentualnie może zrobić dzień wczesniej wieczorem ale na prawdę nie wiem jak będą smakowały

      Usuń