czwartek, 10 grudnia 2015

Kotlet drobiowy pod pierzynką

Zwykły kotlet drobiowy a dla urozmaicenia pierzynka z pieczarek i sera. Można także wykorzystać kotlety z obiadu z poprzedniego dnia. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka. W ten sam sposób można przygotować kotleta schabowego.

składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
250 g pieczarek
sól ziołowa
oregano
1 cebula
olej do smażenia
1-2 jajka
bułka tarta

ser żółty do posypania

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści.



2 komentarze: