poniedziałek, 19 października 2015

Puree z dyni

Puree z dyni jest bardzo proste w przygotowaniu. A gdy już mamy takie puree możemy je wykorzystać do wielu potraw np. do past, do słodkich wypieków, do zupy. Niedługo na blogu pojawi się kilka przepisów jak wykorzystać takie puree. Kolor i gęstość puree zależy od rodzaju dyni. Najlepsza jest dynia hokkaido ponieważ puree jest gęste i ma najbardziej intensywny kolor.

składniki:

1 mała dynia lub pół dużej

Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości i wykroić z nich nasiona. Nie obierać ze skórki. Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości ok 20-30 minut, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kawałków. Następnie dynie wystudzić. Ze skórek za pomocą łyżki wyskrobać upieczony miąższ. Miąższ jeśli jest bardzo wodnisty ułożyć na gęstym sicie i odstawić na ok godzinkę aby ociekł z nadmiaru soku. Następnie miąższ zmiksować blenderem na gładkie puree. 
Gotowe puree można od razu wykorzystać, można poporcjować i zamrozić. Można też pasteryzować ale ostatnio czytałam, że  trzeba to zrobić trzykrotnie bo inaczej sfermentuje więc najprościej po prostu od razu zużyć lub zamrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz