wtorek, 27 października 2015

Bananowe naleśniki z jabłkowym musem

Naleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak kto lubi.



składniki:

naleśniki
2 banany
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %

jabłkowy mus
1,5 kg jabłek
cukier waniliowy do smaku, ok 2-3 łyżki

Przygotować ciasto naleśnikowe. 
Banany obrać ze skórki i przełożyć do rozdrabniacza, zmiksować na gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. 

Przygotować jabłkowy mus.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć aż jabłka zaczną się rozpadać, można potem jeszcze zmiksować blenderem na gładki mus. 
Gotowym musem posmarować usmażone wcześniej naleśniki. Złożyć w kopertę lub zrolować. Przed podaniem można jeszcze posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: