sobota, 8 sierpnia 2015

Makaron z tuńczykiem i roszponką

Proste lekkie letnie danie. Makaron można zjeść na ciepło lub też na zimno jako sałatkę. Jeśli ktoś lubi oliwki można też dodać. U mnie i wersja bez oliwek i wersja z oliwkami dla mężusia.

składniki:

400 g makaronu, u mnie kolorowe rurki
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
2 garście listków roszponki
300 g pomidorków koktajlowych
150 g czarnych oliwek (jeśli ktoś lubi)

Makaron ugotować al'dente i dobrze osączyć, przełożyć do dużej miski. Następnie do makaronu dodać kawałki tuńczyka i wymieszać. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i również dodać do makaronu. Dodać też listki roszponki oraz pokrojone osączone z zalewy oliwki (jeśli lubimy). Ponownie wszystko wymieszać, nałożyć na talerze i podawać.



 i wersja z oliwkami:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz