poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami i czarnuszką

Troszkę się ochłodziło więc upiekłam wreszcie chlebek na zakwasie, z mąki pszennej. Do ciasta dodałam moje ulubione suszone pomidorki i czarnuszkę. Przez te upały chlebka dawno nie piekłam więc po takiej przerwie ten zniknął bardzo szybko.

składniki:

150 g aktywnego zakwasu
350 g mąki pszennej graham typ 1850 
200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 
1,5 łyżeczki soli
20 g suszonych pomidorów Kociołek Smaków
1 łyżka czarnuszki Kociołek Smaków
420 ml letniej wody

W misce wymieszać obie mąki z solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Wsypać część mąki i włączyć robota. Gdy składniki się połączą dodać suszone pomidory i czarnuszkę oraz pozostałą mąkę. Ciasto ponownie wyrobić aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę. Następnie foremkę odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 godzin. Gdy chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze kolejne 20 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ułożyć na kratce. Na wierzchu dobrze posmarować woda i tak zostawić do całkowitego wystudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz