sobota, 18 lipca 2015

Surówka z kalarepki

W tym roku po raz pierwszy w warzywniaczku posadziłam kalarepkę. Urosła piękna i dorodna więc się nią zajadamy nawet w takiej prostej postaci. Suróweczka z samej kalarepki też świetnie smakuje i pasuje do drugiego dania z kawałkiem mięska czy też rybką.

składniki:

kalarepa, moje były duże więc dałam 3 sztuki
3 łyżki majonezu, u mnie Kielecki
3 łyżki jogurtu
kolorowy pieprz

Kalarepki obrać ze skórki. Następnie obrane kalarepki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez oraz jogurt i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać też posiekany koperek. Surówkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem bo jak długo stoi to kalarepka puszcza sok i surówka robi się zbyt wodnista.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz