niedziela, 8 marca 2015

Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem

Zapraszam na lekko pomidorowe naleśniki nadziane mięsem mielonym. Przecier pomidorowy dodałam zarówno do ciasta naleśnikowego jaki i do farszu.  Całość zapiekłam pod pysznym beszamelem. Jedzonko palce lizać :)



składniki:

naleśniki pomidorowe
1 szklanka przecieru pomidorowego
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
ok 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1 jajko
szczypta cukru
duża szczypta soli
2 łyżki oleju

farsz
600 g mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula
sól,pieprz
oregano
250 g przecieru pomidorowego
2 garście startego żółtego sera

beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1,5 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

oraz
olej do smażenia
starty ser do posypania

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Jeśli ciasto jest za gęste dolać wody lub mleka. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić solą, pieprzem i oregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły. Farsz przestudzić i dodać starty ser, wymieszać. Następnie na każdy naleśnik nałożyć ok 3 łyżki farszu i zwinąć w rulon lub kwadraty. Nadziane naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, farszem nadziałam 7 a pozostałe 2 zniknęły w nieznanych okolicznościach :) Zamiast beszamelu można naleśniki zapiec pod samym startym serem żółtym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz