wtorek, 31 marca 2015

Pulpeciki w sosie chrzanowym

Kolejna pyszna propozycja z pulpecikami w roli głównej. Tym mięsne kuleczki w pysznym sosie chrzanowym. Danie proste jednak doskonale sprawdzi się też jako świąteczny-wielkanocny obiadek.

składniki:

500 g karkówki
0,5 l wody
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan ze słoiczka Społem
sól,pieprz
2 listki laurowe

Karkówkę zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego  mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki z przygotowanej mięsnej masy i wrzucać na wrzątek. Dodać chrzan, sól i pieprz do smaku i wszystko gotować ok 10-15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe pulpeciki podałam z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami.



Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz