poniedziałek, 30 marca 2015

Babka serowa z rodzynkami

Ta babka nie należy do moich ulubionych. Jest ciężka, zbita i taka zakalcowata (ja mówię gliniasta) ze względu na dodatek sera. Jednak mojej mamie i mężusiowi bardzo smakuje więc może znajdzie więcej zwolenników.

składniki:

350 g mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
250 g sera jak na sernik może być mielony lub też z wiaderka
2 jajka
200 g margaryny lub masła
100 g cukru pudru
2 garście rodzynek
kilka kropel aromatu rumowego
5 kopiastych łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać ser i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka.

Polecam też:
Babkę cytrynową





Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz