poniedziałek, 9 lutego 2015

Odrywana pizza z kiełbaskami

Pizza ta powstała specjalnie dla mojej córeczki, która lubi odrywać małe kawałeczki. Do środka dałam tylko troszkę pieczarek i sera oraz kiełbaski. Powstały takie mini hot-dogi w puszystym drożdżowym cieście:)


składniki:

ciasto
375 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
25 g świeżych drożdży
duża szczypta soli
duża szczypta cukru
200 ml letniej wody
1 łyżka oleju

dodatki
2 opakowania mini kiełbasek śląskich Degustino
3-4 pieczarki
starty ser żółty

W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do mąki dodać rozpuszczone w wodzie drożdże i olej. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinkę. Potem ciasto podsypać mąką i ponownie zgnieść. Rozwałkować na duży prostokąt, mniej więcej 44x38. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać ciasto. Na pieczarki rozsypać też 2 garście startego sera. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć 4 kiełbaski. Następnie kiełbaski zawinąć w ciasto tworząc rulon. Gotowy rulon odciąć a z pozostałego ciasta utworzyć drugi rulon. Gotowe rulony pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Blaszkę 28x25 wyłożyć papierem i postawić w odstępach kawałki ciasta z kiełbaską (tak aby było widać kiełbaski od góry). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posypać na wierzchu startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 30-40 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Podawać z keczupem.




Pyszna pizza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz