czwartek, 23 października 2014

Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami

Zapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam chrupać świeże rzodkieweczki czy ogóreczka. Do wypieku chlebka użyłam mąk z Młynu Kopytowa.

składniki:

150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej typ 500 
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
300 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka oregano
100 g cienkich kabanosów
pół słoiczka suszonych pomidorów (6-7 połówek)

Kabanosy i suszone pomidory pokroić na małe kawałeczki. Mąki wymieszać ze solą i oregano. Zakwas wymieszać z wodą i olejem. Następnie dodać pokrojone kabanosy i suszone pomidory oraz wymieszane mąki. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrastania na 3-4 godziny ( ja odstawiam na stół przy ciepłym kaloryferze wtedy wystarczy nawet 2 godziny bo ciasto szybko rośnie). Po tym czasie ciasto wygazować - wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50 minut. Po upieczeniu wyjąć chlebek na kratkę do wystudzenia a wierzch dobrze posmarować wodą, skórka wtedy będzie miękka.

Polecam też:
Drożdżowe bułeczki z kabanosami i cebulką

Chlebek ziołowy z suszonymi pomidorami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz