piątek, 25 lipca 2014

Dżem czereśniowo-jagodowy

Kolejne przetwory na zimę. Tym razem dżemik z czereśni i jagódek.

składniki:

600 g wypestkowanych ciemnych czereśni
400 g jagód
ok 500 g cukru

Czereśnie opłukać, osączyć z nadmiaru wody i wydrylować, potrzebujemy 600 g czereśni bez pestek. Jagody również wypłukać i dobrze osączyć. Owoce wsypać do garnka zasypać cukrem, cukru dałam nieco mniej bo czereśnie były bardzo słodkie. Odstawić na kilka godzin aby puściły sok. Następnie zagotować , gotować często mieszając aż masa nieco zgęstnieje ja gotowałam ok 40 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.


Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz