środa, 21 maja 2014

Wiosenne łódeczki z cykorii

Pyszna propozycja na śniadanko lub kolację jako dodatek do pieczywa jak również samodzielna przekąska. Proste składniki i łatwe przygotowanie. Ściełam szczypiorek bo już zakwitł i kwiatki również dodałam  do twrożku. Kwiatki są bardzo smaczne o nieco intensywniejszym smaku niz szczypiorek.

składniki:

2 nieduże cykorie
400 g twarożku lub sera ( ja użyłam twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń)
150 g rzodkiewek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
5 dużych kwiatków szczypiorku
sól ziołowa do smaku Kamis
2 łyzki jogurtu
do dekoracji szczypiorek,kwiatki szczypiorku,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis


Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarożku dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną rzodkiewkę, dodać też rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko wymieszać, do smaku doprawić solą ziołową. Gdy masa bedzie zbyt sucha dodać jogurtu. Cykorie podzielić na listki. Gotową masą serową napełnić łódeczki z listków cykorii. Wszystkie łódeczki ułożyć na talerzu, można dowolnie udekorować.




Nowalijkowe Kucharzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz