sobota, 21 grudnia 2013

Śledzie z grzybami w oleju rzepakowym

Dziś polecam prostą sałatkę śledziową. Wystarczą płaty śledziowe i dwa słoiczki sałatki grzybowej, którą przedstawiałam na blogu w październiku. Śledzik i sałatka bardzo dobre połączenie nawet się niespodziewałam że aż takie dobre:) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go używać, idealnie pasuje nie tylko do śledzików.

składniki:

7 płatów śledziowych
2 słoiczki sałatki grzybowej (ok 700 g)
1 łyżka majeranku
5 łyżek oleju rzepakowego

Płaty śledziowe  (mogą być z oleju jak również solone wymoczone) pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć
 sałatkę grzybową, dodać pokrojone śledzie, majeranek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc aby smaki się wymieszały.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz