sobota, 7 grudnia 2013

Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami

Dziś zapraszam na pyszną domową pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto oraz przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis.

składniki:


300 g mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki wody letniej
25 g drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
4 plastry szynki
2 łyżki pesto bazyliowe
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 pomidor
1 łyżka przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis
do posypania starty ser żółty 

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 C i piec ok 20-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz