poniedziałek, 30 grudnia 2013

Drożdżowe ślimaczki z oregano

Kolejna propozycja na smaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami.

składniki:

275 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
150 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano 
szczypta soli
2 łyżki oleju
100 g szynki parmeńskiej w plastrach
pół małej cebulki czerwonej
4 łyżeczki keczupu
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
4-5 pomidorów suszonych z oleju

Mleko podgrzać aby było letnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły. W misce wymieszać mąkę z solą i oregano. Dodać mleko oraz olej i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto na ok 30 minut do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4 mm. Keczup wymieszać z musztardą i posmarować ciasto, potem rozłożyć plasty szynki. Posypać drobno pokrojoną cebulką i pomidorami suszonymi. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i znowu zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Potem piec ok 20-30 minut na 175 C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz