sobota, 16 listopada 2013

Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem

Pożywna zapiekanka która łączy makaron,szpinak i rybę. Prosta i bardzo smaczna.

składniki:

250 g makaronu
400-500 g filetów z moszczuka
1 opakowanie szpinaku mrożonego
1 kubek śmietany 18%
150 g sera żółtego
1 łyżeczka soli czosnkowej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 jajko
 majeranek
olej do smażenia
mąka
woda ok 100 ml

Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja użyłam wstążki ząbkowanej ale może byc tez inny. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera  i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił. Masę wyłożyć na warstwę ryby. Resztę śmietany wymieszać z wodą, resztą startego sera i dwoma łyżkami mąki, można delikatnie posolić i wylać na wierzch zapiekanki.  Zapiekać ok 30 minut na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz