wtorek, 5 listopada 2013

Chrupiące placuszki ryżowe

Został mi z obiadu woreczek ugotowanego ryżu więc na szybko na podwieczorek powstały małe chrupiące placki.

składniki:

1 woreczek ugotowanego ryżu ( użyłam  białego  Sonko)
2 jajka
1 łyżka szczypiorku
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 garść startego sera żółtego
do smaku sól morska
olej do smażenia

Do miski wsypać ugotowany ryż i wbić dwa jajka, dodać posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Potem dodać mąkę kukurydzianą oraz starty ser, doprawić odrobinę do smaku i znowu dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie nakładać po łyżce masy, lekko rozpłaszczając i formujac placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Można podawać same lub z ulubionym dipem czy keczupem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz