piątek, 4 października 2013

Placki cukiniowe z nutą czosnku

Zapraszam na proste i smaczne placuszki z cukinii z czosnkowym aromatem. Proste i sycące placki, najlepsze podane z jogurtem.

składniki:

2 cukinie (ja dałam  żółtą i zieloną razem ważyły 600 g)
2 jajka
4 łyżki mleka
4-5 łyżek mąki pszennej
sól do smaku
1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
olej do smażenia
 

Cukinie umyć, odkroić końcówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę aby puściły sok. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, mąkę i dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Masę doprawić do smaku solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, soli nie za dużo bo cukinia jest już słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać 1-2 łyżki masy, wyrównać łyżką i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz