sobota, 12 października 2013

Kruche ciasto ze śliwką

Sezon śliwkowy trwa więc nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Proste, pyszne, szybko się robi i szybko znika.





składniki:

150 g masła lub margaryny
300 g mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 dużych  śliwek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki tartych migdałów Back Mit

Z żółtek, mąki, masła, połowy cukru i proszku zagnieść ciasto. Gotowym ciastem wylepić natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 25x28. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C piec na złoty kolor ok 20-25 minut. Białka ubić na sztywno, utrwalić pozostałym cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wyłożyć połówki śliwek, ja układam skórka do dołu. Na śliwki wyłożyć pianę, posypać tartymi migdałami. Piec jeszcze ok 10-15 minut aż piana ładnie się przyrumieni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz