środa, 4 września 2013

Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka często goszczą u nas na śniadanie. Są gotowane na kanapkach i sałatkach, smażone w jajecznicy i omletach oraz zapiekane. Jajka można zapiec w awokado czy pomidorach ale jeśli nie mam nic pod ręką świetnie sprawdzi się również kokilka. 

składniki:

4 jajka
1 malutka cebula
2 łyżki śmietany 30 %
2 pomidory suszone z zalewy
przyprawa do sałatek młynek
masło do posmarowania kokilek 

Składniki dla dwóch osób. Przygotować dwie kokilki, każdą z nich posmarować masłem. Na dnie położyć odrobinę posiekanej cebulki. Do każdej kokilki wlać po łyżce śmietanki i wbić dwa jajka. Na wierzchu posypać resztą posiekanej cebulki i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, całość posypać przyprawą do sałatek. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i zapiekać ok 8-12 minut w zależności czy lubimy płynne czy ścięte żółtko. Podawać z bułeczką lub tostem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz