sobota, 24 sierpnia 2013

Zupa szczawiowa z jajkiem i drobnym makaronem

Zupa szczawiowa to jedna z naszych ulubionych letnich zup. Często gotuję ją po prostu na wodzie i zabielam większą ilością śmietany i podaje z dobrze okraszonymi ziemniakami a jeśli coś zostanie to potem popijamy ją niczym chłodnik. Tutaj wersja gęściejsza z jajkiem i drobnym makaronem, jeśli podajemy z ziemniakami nie dodajemy makaronu.

składniki:

2,5-3 l bulionu 
300-320 g świeżego szczawiu lub 1 słoiczek szczawiu o pojemności ok 350 ml
sól 
5-6 łyżek śmietany 12%
4 łyżki mąki pszennej
6-7  jajek gotowanych na twardo
130 g makaronu gwiazdki (można pominąć)

Do garnka wlać bulion, dodać posiekany szczaw. Zagotować wszystko, gdy się zagotuje wrzucić makaron i gotować chwilę aż makaronik się ugotuje. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru i mąką, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać do garnka i zagotować, gotować jeszcze 3 minuty. Mozna też zupe tylko zabielić śmietaną. Do zupy dodać pokrojone jajka, można też ułożyć je na talerzu i wlać zupę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz