niedziela, 4 sierpnia 2013

Szaszłyki z morszczukiem

Szaszłyki nie tylko dobrze smakuja ale też pięknie sie prezentują zwłaszcza z dodatkiem kolorowych warzyw. Zazwyczaj warzywa łączę z kurczakiem ale dla odmiany zrobiłam wersję z rybką. W takim wydaniu szaszłyki sa równie pyszne.

składniki:

400 g filetów z morszczuka
1 mała zielona cukinia
1 mała żółta cukinia
1 papryka czerwona
2 cebule
1 łyżeczka przyprawy do ryb
5 łyżek oleju
3 łyżki soku z cytryny
przyprawa grill ziołowy Kamis do warzyw
olej do skropienia warzyw 

Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy do ryb. Filety morszczuka pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę,  ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam na noc do lodówki. Od cukinii odkroić końcówki i pokroić na plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i kawałki ryby. Podpowiadam aby rybki nie dawać na końcach bo jak już jest mięciutka to rozdziela sie na kawałeczki i nieraz spada z patyka. Najlepiej umieścić ją między warzywami. Szaszłyszki grillować ze wszystkich stron aż ładnie się zarumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz