środa, 14 sierpnia 2013

Pleśniak z wiśniami

Pleśniak to bardzo proste i pyszne ciasto, które często gości na naszym stole. W sezonie można zrobić je z dowolnymi owocami, ja najbardziej lubię z wiśniami a poza sezonem po prostu zamiast owoców dajemy ulubiony dżem. Z dżemem ciasto jest niższe ale równie pyszne.

składniki:

250 g masła
5 jajek
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
400 g wiśni bez pestek

Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x28 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Piec ok 40 minut na 180 C aż ciasto się ładnie zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz