poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

Zapraszam na pierwszy przepis z udziałem testowanych produktów:) Polecam pyszne ciasto ze śliwkami posypane płatkami migdałów.

składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 szklanki oleju Rapso
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki tartych migdałów Back Mit
sok z połówki cytryny
8 dużych śliwek
1-2 garście płatków migdałowych Kresto
2 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i tartymi migdałami. Do wymieszanych składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekanika nagrzanego do 180 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz