środa, 3 lipca 2013

Paszteciki z cukinii


składniki:

350 g  młodej cukinii
1  cebula biała
7 pomidorów suszonych
150 g sera żółtego startego
1  jajko
3 łyżki bułki  tartej
8  oliwek czarnych
sól
pieprz czarny mielony
olej rzepakowy do smażenia

Młodą cukinię umyć odciąć końce (nie obierać)  i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok.Cebulę obrać,drobniutko posiekać i podsmażyć na złoty kolor na oleju.Pomidory suszone i oliwki drobniutko pokroić.Cukinię osączyć na sitku,można delikatnie odcisnąć z soku.Osączoną cukinię wymieszać z podsmażoną cebulą,pokrojonymi pomidorami i oliwkami,bułką tartą,żółtkiem i startym serem.Doprawić delikatnie pieprzem i solą (soli nie za dużo bo cukinia jest już słona).Z białka ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę. Cukiniową masę przełożyć do foremki (ja używam silikonowej od babeczek (gdy używamy metalowej trzeba ją posmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką).Wstawić do nagrzanego na  180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż z wierzchu ładnie się przyrumienią.Podawać na ciepło.Z podanych składników wychodzi mi 8 pasztecików.


1 komentarz:

  1. my robiliśmy bez sera ;) ale Twój pomysł z pomidorami i oliwkami - BOMBA http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/przystawki-dla-doroslych/pasztet-z-cukinii/

    OdpowiedzUsuń